Г. Тахчиев

МИСЛИ

Ако сърцето ни трепва от доброто, което виждаме в другите, от техните добри постижения, ние имаме първото и най-съществено постижение, което ще роди всички останали.

Грешният се познава по това, че той никога не се признава за грешен, а праведният не се мисли нито за грешен, нито за праведен; той само живее като праведен.

Не ти трябва любов, която не може да действува през пространството. Бъди резервиран към такава любов; тя е още дете, което не е проходило, а на децата не разчитай да ти покажат пътя на щастието.

Само онези са спасили живота си от жажда, които не са чакали да дойде извора при тях.

Когато понасяме страданията без роптание, без да обвиняваме някого за тях, в нас се събуждат дарбите.

Разумните прояви в живота са извлечени от любящето сърце на човека; те са плод на проявената любов на Бога.

Искаш ли да познаеш един човек, остави го да гладува известно време. Ако понася глада със смирение и кротост и ако започне мисълта му да работи, този човек е добър и умен. Ако, обаче, в него забушуват всичките животински инстинкти на недоволство, на омраза, завист, отмъщение, на страх и отчаяние, този човек е от по-ниска култура.

Мекотата, смирението и чистотата са най-големите врагове на страданията.

Само който ни обича, ще ни придружи в ада и в рая, а ако и ние го обичаме, вратите на ада ще бъдат затворени за нас.

Яловите крави ги чакат вълци и касапи!

Какво ни ползува яловата крава, колкото и добре да е угоявана тя? Ти можеш да умираш от глад, но тя като не ти даде мляко, какво те ползува?

Който прощава, прилича на птица, която свободно хвърчи в пространството. Той не губи време и сили да търси възмездие. След всяка обида, понесена с любов, той получава крила да литне по-високо.

Когато ни простят, в нас се събужда доброто, усилва се желанието да се изправим. Прощаването е метод на изправление, с който си служат хората на новата култура. Той е метод на силните, на умните и добрите хора.

Който прощава, прави най-много за изправлението на света.

Изменя ли се диамантът, ако се намира в тинята? Могат ли тежките условия да съкрушат човек с положителна вяра и любов към Бога?

Търсачка

Търсене по текст

Търси в Книжарница

Към страницата на "Завета на Цветените Лъчи на Светлината"

Намерете ни и във Facebook

youtube